Etusivu |Tarinamme ja Trekkerin ekologisuus|  Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito ||Erikoishintaiset satulat |                                                  

 

Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen?

Joustavat eli joustorunkoiset satulat

Trekker-satulat ovat joustavia laatusatuloita. Trekkereitä on valmistettu Euroopassa 2000-luvun alusta saakka.

Trekker on yhtä tukeva tai tukevampi istua kuin kovarunkosatula. Oikein sovitettu Trekker on miellyttävän pehmeä sekä hevoselle että ratsastajalle. Painoavut välittyvät selkeästi.

Trekker on helppo sovittaa, koska säätömahdollisuuksia on paljon. Sama satula sopii sekä suoraan että kaarevaan selkään ja erityyppisille sekä erilevyisille hevosille. Trekker mukautuu pehmeästi, kun hevosen selän muoto vaihtelee, esimerkiksi kun hevonen taipuu tai pyöristää selkäänsä. Siksi Trekker-satula lepää selässä tasaisesti eri tilanteissa – satula siis sopii eikä häiritse hevosen liikettä.

Trekkerin sisällä on rekisteröity Multi Layer -rakenne. Metallivahvistukset takaavat rakenteen kestävyyden. Ratsastajan paino jakautuu toppauspanelien koko alapinnalle. Iskunvaimennus on tehokkaampi kuin kovarunkosatulassa.

Satulat, joissa on jostakin kohdasta joustava runko

Muutamilla kovarunkosatuloiden valmistajilla on satuloita, joiden kova runko joustaa hiukan, usein vain muutamasta kohdasta. Tällainen satula on yleensä jäykempi kuin Trekkerit. Se ei muotoudu eikä anna periksi hevosen liikkuessa kovin paljon. Kovarunkosatulassa on tietty kaarevuus, eikä kovarunkosatula siksi ole sopiva eli hevosen selän muodon mukainen kuin yhdessä selän lukuisista muodoista. Kovarunkosatula on aina kompromissi.

Rungottomat

Rungoton satula on yleensä rakenteeltaan melko ohut. Se on usein käytännössä ratsastushuopa, johon on lisätty etu- ja takaari. Sen alle laitettava erikoishuopa ei yleensä jaa painoa kovin laajalle. Rungottoman iskunvaimennus ei ole kovin tehokas.   

Joustava satula (Trekker Flexible-satula)

Samaa satulaa taivutetaan voimakkaasti. Satula muotoutuu vastaavalla tavalla ratsastajan painon alla hevosen selän muodon mukaiseksi.Hevonen pitää päätään melko korkealla, ja selkä kaartuu lähes notkolle.
Sama hevonen laskee päätään ja pyöristää selkäänsä. Jos hevosta koottaisiin tai se hyppäisi esteen,
selän muoto muuttuisi vielä dramaattisemmin. Kovarunkosatula voi sopia (=olla hevosen selän muotoinen)
vain yhdessä selän lukuisista asennoista. Jos satula ei ole selän muotoinen, satula vastustaa hevosen liikettä ja aiheuttaa pistekuormitusta.
Pistekuormitus on kivuliasta hevoselle ja haitallista kudoksille, koska kovarunkosatulan aiheuttama paine on joustamatonta ja siksi armotonta.