Etusivu |Teknologia ja ympäristö | Media ja omistajien kokemuksia |Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito || Muut, Wiemerskamper, Lexa, Neem| Erikoishintaiset satulat |                                                  

 


Mitä ongelmia kovarunkosatulaan voi liittyä

Hevosen selässä tapahtuu pystysuunnassa paljon liikettä, kun hevonen pyöristää selkäänsä, kokoaa itseään tai hyppää. Jäykkä kovarunkosatula ei käytännössä voi olla täysin sopiva eli selän muodon mukainen kuin yhdessä selän lukuisista asennoista. Siksi kovarunkosatula painaa, jyskyttää, vastustaa liikettä ja estää lihasten työskentelyä ainakin ajoittain.

Usein ongelmat syntyvät pikkuhiljaa, niin että hevosen selkä jäykistyy ja painuu notkolle vuosien myötä. Harva hevonen, jolla on ollut kovarunkosatula vuosikaudet, on selästään joustava enää vanhana.

Kovarunkosatulan sopivuusongelmat liittyvät usein myös siihen, että hevonen muuttuu koko ajan (lihoo, laihtuu, kasvaa, vanhenee jne.).

Kovarunkosatulan toppaukset litistyvät pikkuhiljaa, usein epäsymmetrisesti. Kun runko ei jousta, toppausten epäsymmetria rasittaa hevosta epätasaisesti. Joustavassa satulassa lievällä epäsymmetrialla ei välttämättä ole merkitystä, koska satula mukautuu alustansa päälle tasaisesti, kun päällä on ratsastajan paino.

Kovarunkosatula on ankara väline myös ratsastajan selän kannalta. Esim. harjoitusravissa istuminen hakkaa selän välilevyjä peruuttamattomin seurauksin. Hevonen joustamattoman kovarunkosatulan satulan alla kokee vastaavan paineen ja iskut selässään. Monet voivat ratsastaa rungottomassa tai joustavassa satulassa saamatta selkä-, lonkka- tai polvikipuja, jollaisia he saavat kovarunkosatulassa.

Mitä epäsopiva satula saa aikaan

Epäsopiva satula estää hevosta liikkumasta oikein. Liikeradat lyhenevät. Hevosen voi olla vaikea liikkua toivotussa muodossa. Kipu aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa keskittymistä. Hevonen saattaa vastustella työhön lähtemistä, satuloimista tai selkään nousua, tai se voi pukittaa esim. laukannoston yhteydessä, liikkua vastahakoisesti jne.
          Eri rodut ja yksilöt ilmaisevat kipua vaihtelevassa määrin. Useiden kylmäveri- ja ponityyppisten sietokyky on korkea. Monet rodut on jalostettu nöyriksi ja palvelualttiiksi.Lasikuidusta, puusta ja metallista rakennettu runko on topattunakin kova kappale hevosen ja ratsastajan kudoksia vasten.