Hoida satulaasi hyvin

Nahkaesineet kannattaa säilyttää kuivassa, raikkaassa ja huoneenlämpöisessä tilassa (ei auringonpaisteessa eikä kovin viileässä).
Satuloitamme voi käyttää pakkasessa. Nahkaesineitä ei kuitenkaan pidä jättää pakkaseen.

Nahka pysyy kimmoisana, kun pidät sen puhtaana ja rasvasta kosteana. Jos nahka pääsee kuivumaan, se saattaa murtua.
Myös tikkaukset pysyvät joustavina, kun ne ovat puhtaat.

Lika kannattaa pyyhkäistä nahasta ja tikkauksista tuoreeltaan pois pehmeällä kankaalla ja satulasaippualla. Ohuet nahat rasvataan keveämmällä kädellä ja harvemmin kuin paksut. Hoitoon ei yleensä kannata käyttää öljyä. Öljy veltostuttaa, jolloin nahka ei enää jousta, vaan voi jopa revetä.


Nahan suojeleminen kolhuilta ja venymiseltä

Puhtaus ja rasva suojaavat nahkaa kolhuilta. Saumat, vetoketjut, nepparit ja saappaan reunat saattavat naarmuttaa satulaa, erityisesti hiekasta tai savesta likaisina.

Jalustinhihnan aiheuttamia hankausjälkiä voi vähentää pitämällä hihnat satulan siiven alla.

Kaikkiin satuloihin kannattaa nousta korokkeelta. Suoraan maasta noustaessa hevosen vatsaan satulavyön kohdalle ja hevosen rankaan tulee epämiellyttävä kiskaisu. Maasta nouseminen venyttää jalustinhihnoja ja voi tiivistää satulan toppauksia toispuoleisesti.
Tarkistukset

Vastinhihnat ovat osa, joka yleensä kuluu eniten. Vastinhihnat kannattaa turvallisuussyistä tarkistaa ja vaihtaa usein.
Yleensä kaikkia huoltotöitä voi teettää suomalaisilla satulasepillä. Kysy meiltä tarvittaessa neuvoa.

Satulan kantaminen

Trekkerin etukaareen ei pidä kohdistaa rasitusta. Satulaa kannattaa kantaa satulan alta.

Värit

Nahat päästävät käytössä jonkin verran väriä. Vaalenneita värejä voi tummentaa ammattimaisilla nahkaväreillä (esim. Morello).

Nahan luonne

Nahassa on elävyyttä ja epäsymmetriaa, kuten arpia, ryppyjä ja hyönteisenpistoja. Nahka ei ole koskaan tasalaatuista. Nahka on kestävä mutta herkkä materiaali, jonka luonnolliseen kulumiseen kannattaa suhtautua normaalina asiana. Hyvin hoidettu nahkaesine on patinoituneenakin kaunis ja toimiva.

Nahan käyttöikä

Hyvin hoidettu nahka on kestävyydessään ekologinen ja arvokas materiaali.Ruotsin kuninkaallisessa tallissa on 1800-luvulla tehtyjä valjaita, jotka ovat edelleen käytössä. Ne on pidetty puhtaana ja rasvattu huolellisesti.