Etusivu |Tarinamme ja Trekkerin ekologisuus|  Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito ||Erikoishintaiset satulat |                                                  

 


 

Sivu 4/6     1/6  2/6   3/6   5/6  6/6

Mistä kovarunkosatulan ongelmat johtuvat

Yleensä kovarunkosatulaa aiheuttaa ongelmia, koska
1) satula on liian kapea tai leveä
2) satula on kova ja joustamaton eli ei vastaa hevosen muotoa
3) alapuoli on väärän mallinen (liian suora tai kaareva väärästä kohtaa)
4) toppaukset ovat väärällä  tavalla kaltevia
5) toppaukset ovat litistyneet, jolloin satulasta tulee vino, liian leveä  tai epäsymmetrinen
6) Kovarunkosatulan sovittaminen on vaikeaa.

Usein kovarunkosatula on ensialkuun sopivan tuntuinen. Kovarunkosatula muuttuu helposti huomaamatta yhä epäsopivammaksi. Tämä johtuu siitä, että hevosen lihaskunto ja lihavuusaste vaihtelevat koko ajan. Selän kaarevuuskin vaihtelee mm. lihaskunnon ja kokoamisasteen mukaan). Trekker mukautuu, joten se pysyy hevosen muutosten mukana.

Miten ongelmat voi ehkäistä tai ratkaista

Esimerkkejä ja ratkaisuja

HUOM: Trekker-satulaan siirtyminen ei ehkä paranna hevosen kipeää selkää tilanteessa, jossa olisi syytä lopettaa ratsastus joksikin aikaa kokonaan, jotta hevonen saa toipua.

1) Kovarunkosatulan kapeus: Puoliverisellä (seuraavan sivun kuva) on ollut liian kapea runkosatula. Kudokset sään ympärillä ovat joutuneet puristukseen, jolloin aineenvaihdunta heikkenee ja kudokset saattavat joutua kuolioon. Kuolion (tai rikki hiertymisen) seurauksena alueelle tulee valkoisia karvoja.
          Usein lihakset surkastuvat pikkuhiljaa, eli ne painuvat jatkuvan puristuksen alla kasaan. Tämä näkyy kuvassa kudosten litteytenä ja tiiviytenä koko satulansijan alueella.
          Kuvan hevosesta näkee, että liikeradat ovat lyhyet. Kun kova kovarunkosatula painaa lapojen seutua, hevonen ei voi liikkua normaalisti. Ryhti muuttuu lysähtäneeksi. Lavan kohdalla oleva lihasten risteyskohta, jonka kuuluisi olla muhkea lihaskumpare, surkastuu pieneksi ja litteäksi.
          Joskus sään ympärille syntyy kämmenen tai kahden kämmenen kokoiset lihassurkastumakuopat. Yleensä syynä on liian kapea ja / tai liian eteen sijoitettu kovarunkosatula.
          Kovarunkosatulassa täsmälleen sopiva leveys on vaikeasti saavutettavissa. Trekkerin kanssa kuvattu video tässä alla osoittaa, kuinka paljon lavat tarvitsevat liikkumatilaa, jollaista kauttaaltaan jäykkä kovarunkosatulan rakenne ei pysty tarjoamaan. Kovarunkosatula voi helposti olla ajoittain hevosen liikkuessa liian kapea tai liian leveä, jolloin joustamaton satula painuu etukenoon tai liikkuu ja hiertää.
Ratkaisu: Oikein säädetty ja sovitettu Trekker-satula antaa lapojen liikkua vapaasti eikä purista hevosta sään takaa. Video osoittaa, kuinka Trekkerin joustava rakenne kiinteän etukaaren ympärillä joustaa eli elää hevosen liikkeissä mukana toisin kuin kovarunkosatula. Kun toipuvan hevosen lihakset alkavat palautua oikeaan kokoonsa, Trekkerin etukaarta voi leventää, jolloin satula ja sen joustava rakenne tekevät lihaksille tilaa eivätkä paina niitä takaisin litistyksiin.

2) Kovarunkosatulan kovuus: Kovarunkosatulat ovat toppauksineenkin huomattavasti kovempia kuin joustavat satulat. Kova satula ei anna periksi selän muodon muuttuessa. Lisäksi jäykkä satula saattaa ns. sopivan levyisenäkin ruhjoa lapojen yläosassa olevaa lihas- ja rustokudosta hevosen liikkuessa. Arkuus tai lihaskato lapojen yläosan alueella on hyvin tavallista.
          Kovarunkosatulan alle laitetaan joskus pehmittäviä romaaneja, padeja tai huopia. On vaikea tietää, onko lopputulos hyvä. Satula voi muuttua täytteen takia ahtaaksi. Tai jos kovarunkosatulaa kohotetaan lisätäytteellä vain jostain johtaa, se ei ehkä enää osu hevoseen koko alapinnaltaan. Jäykän kovarunkosatulan kohdalla tätä seikkaa on usein vaikea huomata. Sieltä täältä kohotettu kovarunkosatula voi lisäksi vääntyä pikkuhiljaa vinoksi (esim. etu- tai takakenoiseksi).