Etusivu |Tarinamme ja Trekkerin ekologisuus|  Mitä epäsopiva satula saa aikaan | Mikä tekee joustavasta satulasta ainutlaatuisen
Satulan sovitus ja tilaaminen
| Satulan hoito ||Erikoishintaiset satulat |                                                  

 


Sivu 1    2/6  3/6  4/6  5/6  6/6

Mitä ongelmia kovarunkosatulaan voi liittyä

Hevosen selässä tapahtuu paljon liikettä, kun hevonen pyöristää selkäänsä, kokoaa, taipuu tai hyppää. Jäykkä kovarunkosatula ei ole täysin sopiva eli selän muodon mukainen kuin yhdessä selän lukuisista asennoista. Siksi kovarunkosatula painaa, jyskyttää ja vastustaa liikettä ainakin ajoittain.

Usein ongelmat syntyvät pikkuhiljaa, niin että hevosen selkä jäykistyy ja painuu notkolle. Harva hevonen, jolla on ollut kovarunkosatula vuosikaudet, on selästään joustava enää vanhana.

Kovarunkosatulan sopivuusongelmat liittyvät usein siihen, että hevonen muuttuu koko ajan. Hevonen llihoo, laihtuu, kasvaa, vanhenee, lihaskunto vaihtelee jne. Joustava satula pysyy hevosen muutoksissa mukana.

Kovarunkosatula on ankara väline ratsastajankin kannalta. Esim. harjoitusravissa istuminen joustamattomassa kovarunkosatulassa on omiaan hakkaamaan ratsastajan selän välilevyjä peruuttamattomin seurauksin. Hevonen kokee vastaavat iskut selässään. Monet voivat ratsastaa Trekker-satulassa saamatta selkä- lonkka- tai polvikipuja, jollaisia he saavat kovarunkosatulassa.

Mitä epäsopiva satula saa aikaan

Epäsopiva satula estää hevosta liikkumasta oikein. Liikeradat lyhenevät. Hevosen voi olla vaikea liikkua toivotussa muodossa. Kipu aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa keskittymistä . Hevonen saattaa vastustella työhön lähtemistä, satuloimista tai selkään nousua, tai pukittaa esim. laukannoston yhteydessä, liikkua vastahakoisesti jne.
          Eri rodut ja yksilöt ilmaisevat kipua vaihtelevassa määrin. Monet rodut on jalostettu nöyriksi ja  palveluhaluisiksi.










Lasikuidusta, puusta ja metallista rakennettu runko on topattunakin kova kappale hevosen ja ratsastajan kudoksia vasten.